Aproape 30.000 de module fotovoltaice vor fi montate intr-un parc fotovoltaic la Zarnesti. A cui este initiativa?

[ad_1]

ASTA ESTE DESPRE INIȚIATIVĂ ȘI… DEZVOLTARE! O companie britanică ce activează în orașul brașovean Zărnești anunță că va investi peste 80 de milioane de lei (16 milioane de euro) într-un parc fotovoltaic în vecinătatea fabricii pe care o deține în localitate, dar și pe acoperișurile a patru hale industriale ale fabricii.

Potrivit informațiilor oficiale, producția brută de energie primară din surse regenerabile va fi de 19,026 MWh/an, intenția fiind aceea de a se instala 29.310 module fotovoltaice, din care 27.273 de module la sol, iar restul de 2.037 de module fotovoltaice vor fi amplasate pe acoperișurile halelor.

Din costurile estimate ale investiției, de 80,28 milioane de lei, cca 55 de milioane de lei ar reprezenta cheltuieli eligibile pe componenta Energie a Planului Național de Redresare și Reziliență.

Investiția ar urma să fie finalizată în 2024, estimându-se o durată de 20 de ani de funcționare a acestui parc fotovoltaic.

De pprecizat ar fi și că producătorul britanic de ambalaje sustenabile DS Smith a anunţat în vara acestui an finalizarea construcţiei unei staţii de epurare a apelor tehnologice de la fabrica de hârtie din Zărneşti, cea mai mare unitate de producţie a hâr­­tiei din Ro­mâ­nia, ce deser­veşte aproape ju­mătate din piaţa locală. Investiţia în a­cest proiect s-a ri­di­cat la circa 8,7 milioane de euro.

În luna mai a anului trecut, DS Smith a inițiat și un proiect de investiţii pentru înlocuirea sistemului de canalizare, precum şi modernizarea şi punerea în funcţiune a unor echipamente din staţii de epurare a apelor tehnologice, cu scopul de a reduce consumul de gaz la nivelul fabricii şi amprenta de dioxid de carbon cu până la 4.500 de tone pe an.

Totodată, aceste echipamente, menţionează reprezentanţii DS Smith, contribuie la reducerea consumului de apă proaspătă cu până la 20%, respectiv reducerea cu 60% a cantităţii de deşeuri tehnologice, printr-o mai bună valorificare internă a acestora.

Realizarea integrală a proiectului este preconizată pentru anul 2023, în funcţie de perioada necesară eliberării avizelor de către autorităţile de resort.

Compania despre care vorbim deţine în România un centru de coordonare a operaţiunilor de reciclare în Bucureşti, două depozite de reciclare în Otopeni şi Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie la Zărneşti, două fabrici de ambalaje la Ghimbav şi la Timişoara şi trei puncte de lucru, în Piteşti, Timişoara dar şi Otopeni.

foto: ziare.com

[ad_2]

Source link

Previous post ALERTA! Unele siropuri pentru copii impotriva tusei si racelii, posibil… MORTALE
Next post Ce se intampla la Pasajul Doamna Ghica?